Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Címlap Hírek Önkormányzati hírek Felhívás az aktuális mezei pocok fertőzöttség felmérésére

Felhívás az aktuális mezei pocok fertőzöttség felmérésére

Tavaly az országban az utóbbi évek legjelentősebb mezei pocok (Microtus arvalis) gradációja alakult ki. A 2014. évi rendkívüli károsítás nyomán a növény- és talajvédelmi hatóság idén is fokozott figyelemmel kíséri a mezei pocok fertőzöttség alakulását.

Bár a kártevő számára kedvező téli időjárás mellett a populációk jól teleltek, több tényező hatására a gradáció összeomlott az első félév végére. Noha a rágcsálók augusztus végén sem okoztak gondot a megyék zömében, helyenként nőtt a lakott járatok száma, elsősorban pillangósokban és ruderálián. A kialakult helyzet miatt Fejér megyében védekezési felhívást tettek közzé, s lucernában és gyümölcsösben védekezésre is sor került. A megfigyelések szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Veszprém megyében gócosan szintén nőtt a kártevő egyedszáma tarlókon, ültetvényekben, napraforgóban és kukoricában.

A növényvédelmi hatóság ezért az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

Az érintett területeken végezzék el a mezei pocok fertőzöttség felmérését, melyben mindenki, a növényvédelmi szakemberek, a termelők egyaránt vállaljanak részt. A felmérést nem csak a veszélyeztetett területeken, hanem azokon a táblákon is el kell végezni, ahol tavaly nem volt mezei pocok kártétel. A felméréskor fordítsanak különös figyelmet a rezervoár területekre: az évelő pillangósokra és a ruderális területekre. A magas egyedszám fokozott veszélyt jelent az őszi vetésekre és az állókultúrákra.

A mezei pocok veszélyes kártevőnek minősül, a védekezési kötelezettséget jogszabály írja elő. A helyi védekezés szükségességéről a felmérés eredménye alapján kell dönteni. A védekezés módjának megválasztásakor és a kezelések végrehajtásakor kövessék az integrált növényvédelem elvét. Nem csak növényvédő szeres, csalétkes védekezésre kell gondolni, de a megfelelő mélységű talajművelés, ragadozó madarak számára kihelyezett ülőfák nagy segítséget jelentenek a túlnépesedés megelőzésében, mérséklésében.  A védekezés lehetséges eszközeiről a Nébih honlapján, a http://portal.nebih.gov.hu/-/felhivas-a-mezei-pocok-fertozottseg-felmeresere-es-a-vedekezesre linket megnyitva találnak további információkat. Kedvező őszi időjárás esetén még tovább növekedhet a kártevő egyedszáma, ezért a továbbiakban is elengedhetetlen a folyamatos odafigyelés és a hatékony intézkedés.

A károsító-helyzet felméréséhez és a védekezéshez szükség szerint vegyék igénybe növényorvos, növényvédelmi szakember irányítását.

Budapest, 2015.09.30.

NÉBIH NTAI

 

A rák ellen, az emberért, a holnapért!

Google PageRank