A kitűzött pályázat célja és megvalósítása:
A projekt költsége összesen: 71.898.473,- Ft
60 fő közfoglalkoztatottal számolva bérköltség összesen: 53.481.200,- Ft.
közvetlen költség:18.417.273,- Ft,
A projektben szakmunkás közfoglalkoztatottként összesen 20 főt, segédmunkás munkakörben pedig 40 főt. A program sikeressége , valamint a növényvédelemhez szükséges szakértelem biztosítását a községünkben élő kertész mezőgazdasági mérnök (akinek szakterülete a kertészet, növénytermesztés,gyógynövénytermesztés ) szakmai tapasztalata és iránymutatása mellett valósítjuk meg, aki növényvédőszer és méregraktár kezelői képesítéssel is rendelkezik. Az önkormányzat tulajdonában lévő belterületi telkeken valamint a külterületi szántókon szabadföldi növénytermesztéssel foglalkozunk, amely az önkormányzat által működtetett közétkeztetést biztosító konyha egész éves nyersanyagszükségletének biztosítását szolgálja. A növénytermesztés igen munkaerő igényes tevékenység. A zöldségfélék veteményezése, palántázása, a kiültetett kultúrák locsolása, kapálása, növényvédelme, majd betakarítása, valamint a konyhai feldolgozáshoz előkészítése mind-mind emberi munkaerőt igényel. A termeléshez a magágy előkészítését az önkormányzat meglévő gépeivel végeztük el.
A nyár folyamán megtermelt zöldségeket már a betakarítás megkezdésétől folyamatosan egész decemberig tudjuk savanyítani, feldolgozni és tárolni. A paprika, paradicsom, uborka, tök…folyamatosan a káposzta ősszel lesz savanyítva. A káposztával zárjuk a szezont amely novemberben kerül leszeletelésre és elrakásra, viszont a nyáron lesavanyított zöldségeket november-decemberben tudjuk bontani és a konyhára szállítani. A megvásárolt eszközök, a zöldség szeletelő a közvetlen felhasználáshoz és a savanyításhoz, az aszaló a fűszernövények szárításához, a kutter az őrölt zöldségkeverék és a paprikakrém készítéséhez, a hűtő aggregátor a raktárhelyiség raktározáshoz optimális hőmérsékletének biztosításához , a Hűtőkamra a fagyasztással tartósítható zöldségfélék( zöldborsó, zöldbab, spárgatök, uborka szeletelt stb.) tárolásához nélkülözhetetlenek. A zöldségfélék feldolgozására, raktározására. tárolására rendelkezésünkre állt a régi műhelysor a Március –telepen ahol a fűtés kiépítése, a helyiségek csempe burkolattal ellátása, valamint a földterületeken az öntözéses kultúrájú növények termesztéshez öntözőrendszer kiépítése volt szükséges. Ezen beruházások biztosítják a program folytathatóságát az elkövetkezendő évekre.
Kapcsolódó képgalériáinkat itt találja: