Sajtóközlemény: 2013. karácsonyi- és év végi ünnepek, téli időszak

Fokozott közterületi ellenőrzést és megerősített járőrözést tart a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság a karácsonyi ünnepeket megelőző adventi hétvégéken Berettyóújfaluban és a környező településeken, a bevásárló központok, piacok körül, közterületeken és a nyilvános helyeken.

„Karácsonyi” bevásárlás, a tolvajok útra kelnek!

A nagyobb és a kisebb üzletekben egyaránt visszatérő jelenség, hogy a vásárlás közben viselt kézitáskákból az iratokat, készpénzt tulajdonítanak el, a figyelmetlenséget kihasználva. A bevásárlókocsikban elhelyezett női táskák hivalkodó lehetősége a lopásoknak.
Berettyóújfalu területén nincs olyan rendkívüli ünnepi forgalommal rendelkező bevásárlóközpont, amelyre jellemző volna a zseblopások elkövetése, azonban aki a környező nagyvárosokat felkeresi, fokozottan figyeljen értékeire.

A fokozott rendőri jelenlét célja bűncselekmények és tulajdon elleni szabálysértések megelőzése, a nagy tömegek mozgását és figyelmetlenségét kihasználó bűnelkövetés visszaszorítása, valamint a megnövekvő forgalom kezelése, közlekedési balesetek számának, súlyossági fokának csökkentése.

A korábbi évek tapasztalatai azt igazolják, hogy a karácsonyi ünnepekre való felkészülés, a megnövekedő bevásárló-forgalom jelentősen aktivizálja azokat a bűnöző személyeket és csoportokat, akik jogsértő tevékenységüket a közterületeken, a közforgalmú közlekedési járműveken, illetve a nyilvános árusító helyeken követik el.

A rendőrség az év hátralévő időszakában kiemelt feladataként kezeli a közterületen folytatott jogsértő tevékenységek visszaszorítását, a közterületek fokozott rendőri ellenőrzését, a bűncselekmények, szabálysértések megelőzését és megszakítását.

Ünnepek, közlekedés, alkoholfogyasztás:
Az év végi ünnepek miatt megnövekszik a gépjármű, kerékpáros és gyalogos forgalom, ezért várható azok folyamatos ellenőrzése, kiemelten az ittas vezetők kiszűrése, a kerékpáros és gyalogos közlekedés szabályainak betartása, a láthatóság ellenőrzése.

Határon átnyúló rendőri intézkedések:
A közutakon az előző évekhez hasonlóan – 2013. december 20. és 23-ai  időpontokban – Magyarország-Románia határán átnyúló közlekedési akció kerül megszervezésre, melynek köszönhetően az utakon is fokozott rendőri jelenlét várható.

Téli időszak, csúszós, balesetveszélyes utak!

A városban található üzletek parkolóiban hétköznapokon és ünnepi időszakban egyaránt előfordulnak kisebb anyagi káros balesetek, amelyek elkerülésére az autóvezetőknek kell fokozottan figyelniük. A személyi sérüléssel nem járó balesetekben lehetőség van a felek kölcsönös megegyezésére, az gépjármű kárbejelentőlapok, ún. „betétlapok” cseréjére, de amennyiben személyi sérülés is történt a közlekedési szabályok szerint kötelező a rendőrség értesítése.

A tél beköszöntével a közlekedésben valamennyi résztvevő részéről nagyobb figyelmet kell fordítani a nedves, esetenként jeges útfelületek csúszósságára, de a mezőgazdasági járművek sárfelhordásai is mindennapos jelenségek. Amennyiben a közlekedésben részt vevők a főútvonalakon sárfelhordást tapasztalnak, a közlekedés biztonságának javítása érdekében jelezhetnek személyesen vagy telefonon a 107-es, vagy 112-es hívószámon, illetve a közút kezeléséért felelős szervnek. Ilyen esetekben a kapitányság azonnal intézkedik az út kezeléséért felelős szerv felé a baleseti források megszüntetésére.

Berettyóújfalu, 2013. november 18.

Tisztelettel:

Baradács Péter r. fhdgy. s.k.
hivatalvezető